Kennispartner in... planning & risicomanagement
Acht jaar geleden begon onze collega Chang Hing Liu als planning engineer bij Aram. Na afronding van zijn studie Bedrijfskunde wist hij nog niet zo goed wat hij wilde gaan doen. Na een korte zoektocht, startte hij uiteindelijk met open vizier zijn loopbaan bij Aram als planning engineer. Het planningsvak was totaal nieuw voor hem. Inmiddels is hij één van onze senior collega’s die naast planning ook gespecialiseerd is in risicomanagement. In dit interview lees je meer over hoe dat is gegaan.
De start van je loopbaan
We beginnen bij het begin; het moment dat Chang klaar was met zijn master in Finance & Investments. “Aan het begin van mijn loopbaancarrière vond ik het eerlijk gezegd best ingewikkeld om hetgeen ik leuk vond om te doen, te vertalen in een concrete baan. Ik wist dat ik energie kreeg van cijfers en hoofdrekenen en op zoek was naar een baan met voldoende afwisseling. Aram kwam op dat moment op mijn pad, maar ik vond het lastig om een concreet beeld te krijgen van het vak planning. Mijn perceptie was dat dit vakgebied voornamelijk is weggelegd voor technische mensen. Maar dat bleek gelukkig niet het geval. Een technische achtergrond is een pré, maar geen must. Omdat ik een goed gevoel had bij Aram als bedrijf en het me aansprak dat zij in veel verschillende sectoren actief zijn, heb ik de kans die me werd geboden met beide handen aangegrepen. Ik startte met een intensief opleidingstraject om meer te leren over het vak projectbeheersing. Daarna was het tijd voor mijn eerste opdracht onder het bezielend oog van een senior collega. Gedurende mijn eerste jaar heb ik in verschillende tenderteams als planner meegedraaid. Daar heb ik superveel van geleerd!“
Naast planning ook gespecialiseerd in risicomanagement
Inmiddels is Chang doorgegroeid tot een van onze senior adviseurs projectbeheersing. Zijn wens om binnen verschillende sectoren werkzaam te zijn, is ingewilligd. Zo heeft Chang de afgelopen jaren ervaring opgedaan binnen de werkvelden grond-, weg- en waterbouw, olie & gas en offshore (energy). Daarnaast heeft hij ook de mogelijkheid gekregen om zich vakinhoudelijk te verbreden. “Op mijn huidige opdracht ben ik voor een aantal projecten specifiek verantwoordelijk voor planning. Dat betekent dat ik een projectplanning opstel, die de afhankelijkheden en raakvlakken van verschillende disciplines binnen het project inzichtelijk maakt. Het doel van zo’n planning is het opleveren van de projectscope binnen de gestelde tijd en beschikbaar budget. Op andere projecten ben ik alleen verantwoordelijk voor risicomanagement. Hiervoor faciliteer ik onder andere sessies waarbij risico’s worden geïdentificeerd en de effecten gekwantificeerd. Ik daag het projectteam uit met de vraag hoe zij deze risico’s kunnen mitigeren. Zo’n sessie levert vaak interessante discussies op. Het is mijn doel om deze gesprekken te leiden en de risico’s te borgen in het risicodossier. Als de vraag van het project is om de gevolgen in tijd inzichtelijk te maken, stel ik een probabilistische planning op. Als er behoefte is om de gevolgen in geld duidelijk te maken, stel ik aan de hand van een Monte Carlo analyse een risicobudget op. Het leukste vind ik om op projecten werkzaam te zijn waarbij ik verantwoordelijk ben voor zowel planning als risicomanagement. Dan kan ik het project namelijk vanuit de verschillende invalshoeken bekijken en ben ik mijn inziens van grotere toegevoegde waarde.”
Als je het mij vraagt is het een vak voor het schaap met de vijf poten. Naast vakinhoudelijke kennis is het beheersen van de juiste soft skills ook heel belangrijk.
Benodigde competenties en vaardigheden
Op de vraag welke competenties en vaardigheden handig zijn voor dit vakgebied, is het even stil en antwoordt Chang daarna glimlachend: “Tja, als je het mij vraagt is het een vak voor het schaap met de vijf poten. Naast vakinhoudelijke kennis is het beheersen van de juiste soft skills ook heel belangrijk. Denk aan: aanvoelen met wat voor persoon je in gesprek gaat, wat de rol is van de verschillende teamleden in het project, voortuit denken waar je teamleden en projectmanager van wakker liggen en in staat zijn om een pragmatische vertaalslag te maken van data en cijfers. Flexibiliteit en kunnen meebewegen als er wat verandert, is trouwens ook een belangrijke competentie. Gedurende de uitvoering van een project kunnen er namelijk allerlei wijzigingen optreden waar je als adviseur projectbeheersing gelijk op moet acteren.” We sluiten het gesprek af met een tip voor toekomstige starters in dit vakgebied. “Mijn voornaamste tip is om met zoveel mogelijk mensen in gesprek te gaan over het vak om zo een duidelijk beeld te vormen wat het inhoudt en hoe iemand dit aanpakt. Ik merk dat iedereen dat op zijn eigen manier doet. Ik heb veel gehad aan de verschillende gesprekken die ik met professionals heb gevoerd toen ik startte. Het heeft mij een duidelijker beeld gegeven hoe breed het vak is en hoe je je rol als planner of risicomanager binnen een projectteam kunt oppakken.”